کد خبر: 6411
سرویس: سلامت
تاریخ انتشار: ۲۴ آبان ۱۳۹۹ - ۱۹:۰۶
تغذیه در سالمندان

برنامه تغذیه در سالمندان با توجه به شرایط خاص این دوره تفاوت هایی با بزرگسالان دارد، برای این منظور ابتدا باید بدانید که بدن سالمندان به چه مواد غذایی نیاز دارد و بهتر است از چه مواد غذایی و چه مقدار از این مواد را در رژیم غذایی استفاده کند.  

به طور کلی نیاز های تغذیه ای بدن سالمندان شامل کربوهیدرات، پروتئین، چربی، ویتامین ها و مواد معدنی و آب است. 

انرژی مورد نیاز در سالمندان

با افزایش سن نیاز به انرژی کمتر میشود، این کم شدن میزان انرژی در رژیم غذایی سالمندان بخاطر کوچک شدن بافت عضلانی و کاهش فعالیت فیزیکی است، با این حال ممکن است سالمند با افزایش وزن مواجه شود زیرا با وجود نیاز به انرژی کمتر، میزان مصرف مواد غذایی خود را در رژِیم غذایی کاهش نداده است، میزان غذای مصرفی در رژیم غذایی سالمندان باید به اندازه ای باشد که ضمن تامین نیاز های تغذیه ای سالمند از افزایش و کاهش وزن ایشان جلوگیری نماید.

داشتن وزن مناسب کمک میکند تا فشار خون، قند و چربی در حد طبیعی بماند، همچنین داشتن وزن مناسب در سالمندان موجب کاهش خطر بیماری هایی نظیر سرطان روده، پروستات، کیسه صفرا و ... میشود.

کربوهیدرات ها

با افزایش سن و وارد شدن به دوران سالمندی سوخت و ساز مواد قندی و نشاسته ای کاهش میابد. مواد نشاسته ای مهم ترین منبع برای تامین انرژی مورد نیاز بدن هستند و در حدود نیمی از انرژی بدن باید از کربوهیدرات ها تامین شود، گروه کربوهیدرات هایی که در رژیم غذایی سالمندی میتوانیم استفاده کنیم شامل انواع نان، برنج، جوانه گندم، غلات سبوسدار، حبوبات، ماکارونی و ... هستند. توصیه ما به مصرف بیشتر غلات سبوسدار در رژیم غذایی دوره سالمندی است.

پروتئین ها

عضلات بدن محل تجمع پروتئین هاست، از آنجا که در سنین سالمندی عضلات تحلیل میرود و در نتیجه مقدار پروتئین بدن در دوره سالمندی کم میشود بنابر این باید در برنامه تغذیه سالمندی میزان پروتئین بیشتری مصرف شود. کمبود مصرف پروتئین در تغذیه دوران سالمندی به سیستم دفاعی بدن آسیب میرساند و بدن سالمند را مستعد ابتلا به بیماری های مختلف میکند. پس با مصرف پروتئین میتوانید از ابتلا به بیماری های عفونی جلوگیری نمایید.


سوءتغذیه پروتئین مشکل اصلی سالمندانی است که تنها زندگی میکنند، توصیه میشود که در حدود ۵۰ درصد از پروتئین مصرفی در رژیم غذایی سالمندی از پروتئین های حیوانی باشد، زیرا کیفیت پروتئین های حیوانی از پروتئین های گیاهی بیشتر است (از نظر محتوای آمینو اسید ها کامل تر هستند و آمینو اسید های ضروری را به بدن میرسانند).

گوشت های کم چرب، ماهی، گوشت سفید، تخم مرغ و حبوبات از منابع خوب پروتئین هستند که میتوانند به میزان مناسب در رژیم غذایی سالمند قرار گیرند.

چربی

با افزایش سن و دوران سالمندی بر مقدار چربی بدن افزوده میشود، در نتیجه بایستی میزان چربی در رژیم غذایی خود را محدود نمایید یعنی حداکثر تا ۳۰ درصد از انرژی رژیم غذایی شما باید از چربی ها باشد، چربی ها از منابع با انرژی بالا محسوب میشوند و در بهبود طعم غذا و کمک به جذب ویتامین های محلول در چربی و تامین اسیدهای چرب ضروری نقش مهمی دارند. بنابر این حذف کامل چربی از رژیم غذایی سالمندان توصیه نمیشود، از طرفی مصرف زیاد چربی در تغذیه سالمندی باعث افزایش خطر ابتلا به چاقی،  بیماری های قلبی عروقی،  فشار خون،  دیابت و برخی سرطان ها میشود. از طرفی محدودیت شدید چربی در رژیم غذایی سالمندان منجر به کمبود اسید های چرب ضروری و ویتامین های محلول در چربی شود.

بهتر است چربی مصرفی در رژیم غذایی سالمندان از نوع گیاهی (ترجیحا زیتون و کلزا) باشد، اگر مواد غذایی با کلسترول بالا (که فقط در منابع جانوری مثل مغز، دل و جگر؛ زرده تخم مرغ، گوشت قرمز، پوست مرغ، لبنیات پرچرب و ...) را زیاد مصرف کنید در طولانی مدت موجب سختی عروق و افزایش فشار خون و افزایش بیماری های قلبی عروقی در شما میگردد.

منبع: تغذیه ایرانیان

برای ما بنویسید

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 0 =