گردهمایی پدافند غیر‌عامل در مسیر خدمت‌رسانی

نخستین همایش «پدافند غیرعامل در مسیر خدمت‌رسانی» روز چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت‌ماه با حضور مدیران ارشد صندوق‌های بازنشستگی صنعت نفت، مدیران عامل شرکت‌های تابعه، کارشناسان حوزه پدافند غیرعامل و متخصصان این حوزه، در محل صندوق‌ها برگزار شد. این همایش با هدف تبیین جایگاه پدافند غیرعامل در ساختار خدمات‌رسانی و تأکید بر امنیت پایدار برگزار شد و محورهایی چون فرهنگ اجرایی، اولویت‌دهی به پدافند غیرعامل و اقدامات شناختی، فنی، ادراکی و عملیاتی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

دکتر حسین حسین‌زاده، رئیس هیئت‌رئیسه صندوق‌های بازنشستگی صنعت نفت، در این همایش با تشکر از عوامل برگزاری، از رویکرد تازه دفتر مرکزی حراست در اولویت‌بخشی به موضوع پدافند غیرعامل قدردانی کرد و گفت: «این گام مهم، شایسته ادامه یافتن با توان و انگیزه مضاعف است. امیدواریم این رویکرد در سطح همۀ شرکت‌ها و مجموعه‌های وابسته استمرار یابد.»

وی با اشاره به اهمیت حفاظت از زیرساخت‌ها و دارایی‌های حیاتی صندوق‌ها اظهار کرد: «ایمن‌سازی فرآیندها، تجهیزات، تأسیسات و کارخانه‌های گروه اهداف و صندوق‌ها، به دلیل نقش حیاتی این مجموعه‌ها در تأمین منابع درون‌زای صندوق، امری راهبردی است. این بخش‌ها هر ماه حدود دو سوم منابع مورد نیاز برای پرداخت مستمری‌ها و مقرری بازنشستگان صنعت نفت را تأمین می‌کنند. ازاین‌رو توسعه اقدامات پدافند غیرعامل در تأسیسات فنی و درآمدی، مصداق بارز صیانت از منابع و دارایی‌های صندوق نفت است.»

ضرورت فرهنگ سازی برای پدافند غیرعامل

رئیس هیئت‌مدیره هلدینگ خلیج‌فارس با اشاره به تأکیدات سردار جلالی، رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور و جناب آقای مشایخی، رئیس سازمان حراست وزارت نفت، گفت: «پدافند غیرعامل نه‌تنها ابعاد فنی دارد بلکه عمیقاً به مقوله فرهنگ پیوند خورده است. پیشرفت در این حوزه بدون فرهنگ‌سازی ممکن نخواهد بود.»

وی با استناد به بیانات مقام معظم رهبری که پدافند غیرعامل را به «مصونیت‌سازی بدن انسان» تشبیه کرده‌اند، افزود: «ایجاد مصونیت، نشانه‌ای از رویکرد پیشگیرانه پیش از وقوع حادثه است و باید آن را ضروری دانست.»

پدافند غیرعامل، مسیری کم هزینه

رئیس ادوار کمیته نفت و گاز مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: «در میان سه مؤلفه تهاجم، پدافند و پدافند غیرعامل، مؤلفه سوم اصلی راهبردی و کم‌هزینه‌تر است. نقش منابع انسانی در اجرای موفق این راهبرد کلیدی است و باید به آن توجه ویژه داشت.»

رئیس هیئت‌رئیسه صندوق‌ها خاطرنشان کرد: «فرهنگ‌سازی در حوزه پدافند غیرعامل از طریق اصلاح نگرش‌ها در سطح مدیران آغاز می‌شود. یونسکو در تازه‌ترین دیدگاه‌های خود، توانایی در ایجاد تغییر را بخشی از تعریف جدید سواد می‌داند. بر همین اساس، اگر بتوانیم آموزه‌های نو از جمله پدافند غیرعامل را به ابزاری برای ایجاد تحول در ایمنی صنایع تبدیل کنیم، به هدف رسیده‌ایم.»

تأکید رئیس هیئت‌رئیسه صندوق‌ها بر تقویت پدافند غیرعامل در شرکت‌های تابعه / گام‌های تازه برای تحکیمِ بخش درآمدی صندوق نفت

اهتمام بودجه‌ای برای پدافند غیرعامل

وی با خطاب قرار دادن مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری اهداف و رئیس صندوق‌ها، اعلام کرد: «اطمینان می‌دهم که بودجه لازم برای اجرای سیاست‌های پدافند غیرعامل در نظر گرفته خواهد شد و در ردیف‌های بودجه سالانه پیش‌بینی می‌شود؛ زیرا پایدارسازی تأسیساتی شرکت‌ها که تأمین‌کنندگان منابع صندوق هستند، برای پایداری بیمه‌ای صندوق‌ها حیاتی است.»

حسین‌زاده در بخش دیگری از سخنان خود، با اشاره به مباحث مطرح‌شده از سوی کارشناسان همایش گفت: «موضوعات مطرح‌شده از نظر راهبردی و تخصصی بسیار سازنده و مهم بودند. استمرار این روند و همچنین ارتقای فرهنگ‌سازی در حوزه پدافند غیرعامل باید در دستور کار صندوق‌ها قرار گیرد. خوشبختانه از منظر بودجه نیز تخصیص منابع لازم در این زمینه با قوت، پیگیری خواهد شد.»

لزوم به‌کارگیری برنامه‌های جامع و روزآمد

دکتر حسین‌زاده، تهیه طرح و اجرای رزمایش پدافند غیرعامل در شرکت‌های تابعه، برگزاری دوره‌های آموزشی پدافند غیرعامل در شرکت‌ها در راستای فرهنگ‌سازی و تبیین اهداف پدافند غیرعامل، انجام مطالعات ارزیابی آسیب‌پذیری و مقاوم‌سازی در شرکت‌های تابعه و تهیه طرح جامع مدیریت بحران را از جمله سرفصل‌های مهم و با اولویت دانست و تصریح کرد: برنامه ریزی و تدوین برنامه‌های عمومی و تخصصی پدافند غیرعامل باید جامع و روزآمد و در حین حال قابلیت اجرایی داشته باشد.

وی کاهش آسیب پذیری، افرایش پایداری ملی، تسهیل مدیریت بحران و ایجاد تعامل ملی در شرایط اضطراری را از دیگر نتایج و آثار پدافند غیرعامل خواند و افزود: پدافند فنی و مهندسی و پدافند سایبری رویکردهای اولویت دار در حوزه شرکت‌های تابع هستند.

دکتر حسین زاده با بیان اینکه مدیریت بحران علم و هنر برنامه‌ریزی، سازمان‌دهی، هدایت و رهبری به‌صورت یکپارچه، جامع و هماهنگ است، افزود: باید رخدادها و رویدادها را بر اساس مراحل مختلف آن کنترل کرد. اساساً توان اقدام در شرایط بحران، یکی از ارکان مدیریت بحران است که بیش از وقوع رخداد، پدافند غیرعامل می‌تواند ظرفیت آن را ایجاد کند.

رابطه مستقیم پدافند غیرعامل با مدیریت بحران

وی با تأکید بر اهمیت نقش پدافند غیرعامل در حوزه مدیریت بحران اظهار داشت: تلاش برای پیشگیری از بروز بحران اصلی یا بحران‌های تبعی ناشی از حادثه اولیه، از جمله مهم‌ترین زمینه‌هایی است که پدافند غیرعامل می‌تواند در آن نقش‌آفرینی مؤثری داشته باشد.

رئیس هیئت‌رئیسۀ صندوق‌ها در پایان تصریح کرد: برای تحقق عملی دستورالعمل‌های پدافند غیرعامل، لازم است اقدامات زیرساختی، مدیریتی و ساختاری به‌صورت هماهنگ و هم‌زمان پیش برده شوند.

این همایش با محوریت توسعه فرهنگ اجرایی، اولویت‌بخشی به پدافند غیرعامل و امنیت پایدار، با مشارکت گسترده مدیران صندوق‌ها و شرکت‌های تابعه برگزار شد. در جریان این نشست، ابعاد مختلف و سرفصل‌های فنی، شناختی، ادراکی و عملیاتی پدافند غیرعامل با حضور کارشناسان حوزه پدافند از حراست کل و دفتر مرکزی حراست صندوق‌ها مورد بررسی قرار گرفت و با استقبال چشمگیر حاضران مواجه شد.

تصاویر بیشتر این گزارش را اینجا مشاهده کنید. 

برای ما بنویسید

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 2 =