کد خبر: 8301
تاریخ انتشار: ۲۲ فروردین ۱۴۰۱ - ۱۱:۲۹
رقابت بازنشستگان در رشته شطرنج در روز نخست مسابقات

مطالعات نشان می‌دهد که بازی فکری مناسب سالمندان مانند بازی های کارتی، جورچین و بازی‌های رومیزی محرک‌های ذهنی خوبی هستند و به ارتقا سلامت مغز کمک می‌کنند. این امر خصوصاً در بزرگ‌سالان مسن بیشتر صدق می‌کند و معمولاً از آن‌ها به‌عنوان بازی‌های فکری برای جلوگیری از آلزایمر نام برده می‌شود. بازی‌ها همچنین سیستم ایمنی بدن را تحریک می‌کنند و همچنین تقویت حافظه را به دنبال دارند.

۱. جدول کلمات، یک بازی فکری برای سالمندان

حل کردن جدول و به دنبال کلمات گشتن، نه تنها در سنین سالمندی بلکه از سنین کمتر می‌­تواند به سلامت ذهن فرد کمک کند. در واقع حل کردن جدول کلمات، ورزشی مفید برای سلامت مغز است. اصلا مهم نیست که سالمند بتواند تمام جدول را به­ صورت کامل حل کند و کلمات را به­ دست آورد؛ مهم این است در زمانی که ذهن درگیر پیدا کردن کلمات باشد و به فکر کردن بیشتر مشغول شود. در برخی موارد که سالمند پاسخ سوالی را نمی­‌داند مجبور می­‌شود از دیگران  بپرسد. در نتیجه مهارت­های ارتباطی سالمند با حل کردن جدول درگیر می­‌شود. این بازی بسیار کم هزینه است و پیشنهاد می‌­کنیم که به صورت هفتگی برای سالمند خود جدول کلمات بخرید و او را به حل کردن آن تشویق کنید.

۲. دبرنا یا بینگو، بازی شاد گروهی برای سالمندان

تا به حال دبرنا یا بینگو بازی کرده‌اید؟ حس عالی، پرنشاط و شادابی پس از آن را چشیده‌­اید؟ دبرنا ۱ بازی گروهی است که می­‌تواند سالمندان زیادی را درگیر خود کند. اینکه باید حواس شخص به اعداد اعلامی باشد، عدد را پیدا کند و کارت‌ها را جابجا کند، می‌تواند حس شنوایی، بینایی و تمرکز در افراد را تقویت کند. علاوه بر این، به دلیل اینکه این بازی به صورت گروهی انجام می‌شود، تعداد زیادی از سالمندان می‌توانند درگیر بازی شوند. در نتیجه مهارت‌های ارتباطی در افراد هم تقویت می‌شود. این بازی می‌تواند حس تنهایی و افسردگی را در سالمندان حاضر در خانه یا سرای سالمندان را به شدت کاهش دهد.

۳. پازل برای سالمندان: حل کردن پازل و ورزش ذهن و چشم

حل کردن پازل از سنین کودکی مورد توجه والدین، پزشکان و حتی کودکان قرار گرفته است. زمانی­که شخص به حل کردن پازل مشغول است، حواس بینایی و حرکتی او درگیر می‌شود. برای پیدا کردن قطعات و چیدن آن‌ها کنار فکر می‌کند و قطعات مختلف را کنار هم می‌چیند تا شکل نهایی ایجاد شود. پازل یکی از بهترین بازی های فکری است که می­توانید برای سالمند خود فراهم کنید. دقت کنید که نمونه های مختلفی از پازل در بازار وجود دارد. اما بهتر است دقت کنید پازلی که برای سالمندتان خریداری می‌کنید، قطعات خیلی کوچک و زیاد نداشته باشد، چرا که از حوصله سالمند خارج است. حتما از رنگ‎های متعددی استفاده شود تا حس بینایی در افراد مسن را تقویت کند. رنگ های یکنواخت چشم را خسته و حوصله سالمند را سر می‌­برد. سعی کنید از پازل‌های ساده در بازی فکری برای سالمندان استفاده کنید و به مرور زمان سختی پازل را بالا ببرید.

۴. بازی پر چالش جنگا

بازی جنگا چند سالی است که باب شده. این بازی در تمام سنین به عنوان یک بازی جذاب و پر هیجان تبدیل شده و بسیار مورد توجه قرار گرفته است. این بازی شامل چند قطعه چوبی نازک است که روی هم قرار می‌گیرد. افراد با رسیدن نوبت­شان یکی از این قطعات را از این برج بیرون می‌کشد ولی به نحوی که برج سقوط نکند. این بازی را می‌توانید به صورت ۲ نفره یا گروهی انجام دهید و سالمند را درگیر هیجان این بازی کنید. بازی جنگا می‌تواند سالمند را برای انتخاب چوب و خارج کردن آن مجبور به تفکر کند. جنگا حس بینایی، لامسه و حرکتی را تقویت و مهارت های ارتباطی سالمند را درگیر می‌کند.

۵. تقویت ذهن با بازی سودوکو

تقریبا میتوان به گفت که اکثر افراد با این بازی آشنایی دارند یا نام آن را حداقل یکبار شنیده‌اند. این بازی فکری برای سالمندان آنقدر محبوب است که گونه های مختلفی از آن در دسترس افراد قرار دارد. این بازی ۱ مربع بزرگ است که ۹ مربع کوچک را در خود دارد. اعداد بین ۱ تا ۹ را باید به گونه‌­ای کنار هم بچینید که در هر ردیف و در هر ستون عدد تکراری وجود نداشته باشد. سودوکو بهترین بازی است که می‌تواند حس تمرکز و قدرت فکر کردن در افراد را بالا ببرد. این بازی برای تمام سنین مناسب است اما به سالمندان  بیشتر توصیه می‌شود.

۶. بازی شطرنج و تقویت قدرت برنامه ریزی

آیا کسی وجود دارد که از تاثیر شگفت انگیز شطرنج بی اطلاع باشد. سالمندان در بازی شطرنج مجبور هستند استراتژی بچینند و بازی شخص روبه‌رو را پیش بینی کنند. روش بازی شطرنج می‌تواند در تقویت تمرکز و حافظه، نقش پر رنگی داشته باشد. نیاز نیست که سالمند حتما در بازی شطرنج مهارت داشته باشد. فقط کافی است چند ماه تلاش و تمرین کند تا به مهارت‌های زیادی در این بازی دست پیدا کند. سالمند در این مسیر نیاز به تشویق و حمایت اطرافیان خود دارد. این حس پیشرفت و یادگیری می‌تواند تاثیر فوق‌العاده‌ای در سالمندان بگذارد. نکته مهم دیگری که در بازی شطرنج اتفاق می­فتد، تشویق افراد به فکر کردن خارج از چارچوب است. به همین دلیل بازی شطرنج نه تنها به سالمندان بلکه به همه افراد در سنین مختلف پیشنهاد می‌شود.

خلاصه کلام

انجام بازی فکری برای سالمندان می‌تواند بر سلامت جسمانی افراد مسن بسیار تاثیرگذار باشد. به همین دلیل لازم است برای بازی کردن با سالمندان زمان بگذارید تا ذهن و جسم آن‌ها را از تاثیرات و عوارض کهولت سن دور نگه دارید.

برای ما بنویسید

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 16 =